تربیت شنوایی

تربیت شنوایی

کم شنوایی ممکن است حس ناخوشایندی باشد. اما، کسانی که از سمعک و کاشت حلزون استفاده می‌کنند، می‌دانند که پس از کم شنوایی زندگی وجود دارد و فناوری نقش مهمی در توانبخشی شنوایی دارد. علاوه ­بر دستگاه­‌های شنوایی، تعدادی اپلیکیشن، ابزار، اسباب‌بازی و ابزار وجود دارد که می‌تواند تجربه شنوایی فرد را در محیط‌های مختلف تقویت کند. یکی از ابزارهای تقویت شنوایی که اغلب نادیده گرفته می­‌شود، تربیت شنوایی (Auditory training) است، تکنیک «آموزش مغز» برای گوش که اغلب برای بهبود مهارت­های شنوایی برای کاربران سمعک استفاده می‌­شود.

تربیت شنوایی چیست؟

تربیت شنوایی تکنیکی است که برای تقویت مهارت­‌های شنوایی و بهبود درک گفتار استفاده می‌­شود. آن شامل فعالیت‌های شنیداری رسمی (متمرکز) است که برای بهینه‌سازی درک گفتار از طریق تمرین فرایندهای شناختی­‌ای که در گوش دادن نقش دارند، طراحی شده است. بهبود درک گفتار اغلب برای کاربران سمعک حتی در هنگام گوش دادن در محیط­‌های پر سر و صدا مشاهده می‌­شود.

اقدامات و تکنیک‌های مورد استفاده در تربیت شنوایی به‌­طور مستمر در حال پیشرفت هستند و گسترش فناوری، دامنه خدمات در دسترس را برای کسانی که دستگاه‌های شنوایی دارند، افزایش داده است. اکنون، کامپیوترها و برنامه‌­های آموزشی، تربیت شنوایی را در خانه شما ممکن کرده است.

چگونه تربیت شنوایی کار می­‌کند؟

زمانی که مغز محروم از صدا دوباره به صدا دسترسی پیدا می­‌کند (با استفاده از سمعک)، نواحی قشری مغز دچار نوعی سازمان­دهی مجدد می­‌شوند. تصور می‌­شود که در طی این فرآیند سازمان­دهی مجدد، سیستم شنوایی به‌­ویژه به اثرات مثبت تربیت شنیداری حساس است. تمرینات تربیت شنوایی با کامپیوتر معمولا شامل تعدادی از فعالیت­‌های دیدنی و گوش دادنی است که ممکن است برای بهبود درک گفتار در طول زمان انجام شود.

کم شنوایی حسی‌عصبی چیست؟
مشاهده کنید!

تربیت شنوایی برای چه کسانی موثر است؟

تربیت شنوایی معمولا برای افرادی انجام می­‌شود که به‌تازگی تغییراتی را در عملکرد شنوایی خود تجربه کرده‌اند. برای مثال، دریافت­‌کنندگان کاشت حلزون (CI) ممکن است از تربیت شنوایی فشرده همراه با فعال­‌سازی اولیه کاشت حلزون بهره‌­مند شوند. دیگر کاندیدهای تربیت شنوایی شامل بزرگسالانی با کم شنوایی ناگهانی، افرادی که به طرح­‌های دیگر پردازش سیگنال سمعک روی­ آورده‌­اند و افرادی که در حال شروع کاری جدید یا برنامه آموزشی هستند که نیاز به شنوایی دارد. بیمارانی که پس از استفاده از سمعک بهبود معقولی در عملکرد شنوایی و درک گفتار نداشته‌اند، نیز کاندیدای خوبی هستند، مانند کسانی که با سمعک خود سازگار شده‌اند، اما تمایل دارند از تربیت شنوایی برای تقویت بیشتر درک گفتار خود استفاده کنند.

با وجود این، بیشتر بزرگسالان دریافت‌­کننده خدمات شنوایی‌­شناسی از تربیت شنیداری آگاه نیستند. علاوه بر این، تعداد کمی از بیماران بزرگسال برای تربیت شنیداری ارجاع داده می‌­شوند، زیرا این نوع توانبخشی معمولا تامین مالی نمی‌­شود و بسیاری از شنوایی­‌شناسان از تجویز و ارائه دستگاه­‌های کمک شنوایی فراتر نمی­‌روند.

فعالیتهای شنیداری رسمی در مقابل فعالیتهای شنیداری غیررسمی

«فعالیت‌های شنیداری رسمی» در تربیت شنوایی با «یادگیری» شنیداری که هر زمان کاربران سمعک به گفتار گوش میدهند، متفاوت است. سیگنال‌های جدید تقویت‌شده اغلب کمی متفاوت و حتی عجیب به‌­نظر می­‌رسند. شنوایی­‌شناسان و متخصصان دستگاه‌های کمک شنوایی همیشه به کاربران جدید سمعک توصیه می­‌کنند که ممکن است مدتی طول بکشد تا آن­‌ها به صداهای جدیدی که سمعک به گوش و مغزشان می­‌فرستد «عادت کنند».

در واقع، بخش زیادی از «تربیت شنیداری» غیررسمی در مرحله تنظیم اولیه سمعک و کاشت حلزون انجام می­‌شود. افراد کم شنوا به‌طور دائمی در تلاش‌اند تا سیگنال‌های گفتاری دچار اعوجاج را درک کنند. گوش دادن به گفتار همیشه نوعی بازی حدس‌زنی است که در آن افراد از دانش خود در مورد زبان و محتوا برای پُر کردن شکاف‌های صوتی و اعوجاج سیگنال‌های گفتاری دریافتی استفاده می‌کنند. خبر خوب این است که افراد با گذشت زمان در این زمینه بهتر می‌شوند.

برنامه شنیداری رسمی تربیت شنوایی فرض می‌کند که کاربران سمعک این مرحله تنظیم اولیه را تکمیل کرده‌اند، یعنی در مهارت‌های شنیداری خود به سطح بالایی رسیده‌اند و اکنون آماده‌اند تا با آموزش ساده عملکرد خود را بهبود بخشند.

در گذشته، تربیت شنوایی به دلایل مختلف به­‌ندرت از نظر بالینی استفاده می‌­شد، به‌دلیل این‌که خود را به جلسات گروهی اختصاص نمی­‌دهد و باید به‌­صورت یک به یک تمرین شود. دلیل دیگر این بود که حمایت از تحقیقاتی که ارزش آن را تایید می‌کرد، نسبتا کم بود و به‌­نظر نمی‌رسید که زمان و هزینه‌ای را که مورد نیاز فعالیت بود، توجیه کند. این دیدگاه در حدود یک دهه اخیر به لطف تحولات در سه حوزه تغییر کرده است.

درمان کم شنوایی ممکن است در داروهای جدید کشف شود
مشاهده کنید!

کاشت حلزون شنوایی

احساسات شنوایی‌­ای که اولین نسل از کاربران کاشت حلزون دریافت کردند با آنچه که قبلا به آن عادت کرده بودند به­‌قدری متفاوت بود که برای تطبیق با آن‌ها و یادگیری درک این احساسات جدید و عجیب صوتی به کمک نیاز داشتند. این شبیه به بیماران ارتوپدی است که پس از نوعی جراحی (لگن، زانو، شانه و غیره) فیزیوتراپی دریافت می­‌کنند. به­‌عبارت دیگر، اگر فیزیوتراپی به افراد مبتلا به مشکلات جسمانی پس از جراحی کمک می‌کند، چرا شنوایی درمانی (تربیت) به­‌طور مشابه برای افراد دارای مشکلات شنوایی مفید نخواهد بود؟ و چرا درمان را فقط به کاربران کاشت حلزون محدود کنید، چرا افرادی که از سمعک استفاده می‌­کنند نیز از آن بهره‌­مند نشوند؟

مغز

دومین مورد از این تحولات، آگاهی در حال رشد نوروپلاستیسیتی (neuroplasticity) مغز بود – که زمانی تغییرناپذیر به‌­نظر می‌رسید – اکنون شکل‌پذیر و در معرض تغییر دیده می‌شود. اکنون به‌­نظر می­رسد که تغییراتی در سیستم عصبی مرکزی رخ می­‌دهد که در نتیجه قرار گرفتن مکرر در معرض محرک­‌های شنیداری معنا­دار در یک موقعیت تمرینی است. به­‌عبارت دیگر، به‌­نظر می‌­رسد که افراد مسن می­‌توانند ترفندهای جدیدی یاد بگیرند.

کامپیوتر و اینترنت

سومین تحول، استفاده گسترده از کامپیوتر شخصی و آشنایی با اینترنت است. پیش از این، ارائه این خدمات از نظر اقتصادی برای پزشکان عملی نبود. برای مؤثر بودن، درمان باید به‌­طور مکرر و در مدت زمان نسبتا طولانی انجام شود. هر درمانی که به نتیجه نهایی مربوط می‌­شود به­‌سادگی نمی‌­تواند آن را به‌­عنوان روشی بالینی ارائه داد. با استفاده از کامپیوترهای شخصی و یا آموزش آنلاین، اکنون این امکان برای افراد فراهم شده است که با صرفه­‌جویی زیادی در هزینه و زمان، جلسات آموزشی مکرر را در خانه برگزار کنند. مؤثرترین روش، ترکیبی از فعالیت­‌های بالینی و خانگی است که در آن متخصصان می­‌توانند با مراجعین تعامل داشته باشند تا در صورت نیاز، نظارت و کمک کنند.

آیا تربیت شنوایی به بهبود مهارت­‌های گوش دادن کمک می‌­کند؟

پاسخ کوتاه آن «بله» است به شرطی که برنامه مناسب و به اندازه کافی فشرده باشد (مدت طولانی­‌تر و تعداد جلسات بیشتر در هفته). تحقیقات اخیر در مورد تربیت شنیداری بر برنامه­‌های آموزشی مبتنی بر خانه متمرکز شده است، با نتایجی که حتی امیدوارکننده‌­تر از مطالعات اولیه است.

منابع :

hearingresources

healthyhearing

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Call Now Buttonتماس